Egyik kedvenc fűszerem: a szegfűszeg

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de a gyümölcsleves, vagy a forralt bor nem igazi szegfűszeg nélkül....... vannak időszakok, főleg amikor beköszönt a zord hideg, hogy ösztönösen kívánom a szegfűszeget...... de miért is jó, ha van mindig az otthonodban, készenlétben ebből a gyógynövényből, vagy a belőle készült illóolajból?

Ez az aprócska, szögre emlékeztető szárított bimbó a világ egyik legrégebbi és legértékesebb fűszere, olyannyira, hogy volt olyan történelmi korszak és földrész, ahol többet fizettek érte, mint az aranyért. Mint szorgalmas háziasszonyok, hogy minél finomabbat készítsünk a családunknak és biztos vagyok benne hogy nem a gyógyhatása miatt (legalábbis nem vagyunk tudatában ennek) belerakjuk kompótokba, télen a forralt borba, sőt a mézeskalács sem mézeskalács nélküle.



A szegfűszeg gyógyászati felhasználása szintén nem új keletű és igen széles spektrumot ölel fel. A szárított rügy nagyjából 20%-át kitevő eugenol olaj baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságainak hála a szegfűszeget rengeteg nyavalyára alkalmazták az évszázadok során és használják mind a mai napig. Fertőtlenítenek, fájdalmat csillapítanak, főleg fogfájásnál S.O.S. fájdalomcsillapító szer, én magam is használtam már az illóolaját ilyen esetekre, és végig tudtam aludni vele az éjszakát, fogfájás nélkül......Fontos tudnivaló, hogy amikor jelentkezik az erős fogfájás, ebben az esetben kivételesen köz­vetlenül is felvihetjük a fájó fog környékére a szegfűszegolajat, hogy tompítsa azt az ingerületet, ami kiváltja az erős fájdalmakat. Ugyanakkor emésztést is serkentenek vele, hasmenést, hányingert is meg lehet vele akadályozni.......ezen kívül többféle köptetőnek és görcsoldó krémnek is alapanyaga. A krémek készítésénél is egyik kedvenc alapanyagom, az AranyMenta Extragélbe is beleraktam, többek között fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Mellesleg kellemes, relaxáló illathatást is kölcsönöz a balzsamnak.
De az alkoholról és a dohányzásról való leszokásnál is gyakorta alkalmazzák.

Vírusölő, baktériumölő tulajdonságát már ismerték és értékelték a régi korokban, hogy a híres velencei pestisdoktorok is tettek szegfűszeget a maszkjukban lévő fűszerkeverékbe a járványok megelőzése végett. A fekete halálnak nevezett járvány idejét nyakláncot fűztek belőle vagy rág­csálták, amikor a betegeket látogatták, illetve a halot­takat gyűjtötték össze. Valószínűleg ismer lehetett a szegfűszegolaj védő hatása, ezért tudott az egyszerű módszer kifejlődni. A szegfűszeg tartalmaz illóolajokat, flavonoidokat.... Legjelentősebb és egyik legértékesebb hatóanyaga az eugenol (egy természetes fenol), amely rendkívül erős hatású hogy még igen nagy higításban is kifejti antimikrobiális és fájdalomcsillapító hatását, anélkül hogy irritálná a nyálkahártyánkat. Továbbá tartalmaz még baktériumgátló hatású cariofillint és eugenol-acetátot is.

Összegezve még egyszer, mi mindenre is használhatjuk akkor a szegfűszeget?
1. gyulladáscsökkentésre
2. fájdalomcsillapításra
3. fogfájásra
4. hányingerre, émelygésre
5. bőrirritációkra, pld csípésekre
6. terhességi csíkokra keverve pld olívaolajjal
7. megfázásra, légúti gyulladásokra, száj, garat, torok fertőtlenítésére
8. frissíti a leheletet
9. javítja az emésztést
10. afrodiziákum
11. nyugtató hatású (Egy csipet bazsalikomot keverjünk el, 4-5 szem szegfűszeggel, egy kevés kardamonnal és mentával, és készítsünk belőle nyugtató teát. Fogyasszuk naponta, közben pedig párologtassunk szegfűszeg olajat)
12. cukorbetegségre, ugyanis az eugenolnak vércukorszint csökkentő hatása is van
13. tanulmányok alapján tüdőrákosoknál is eredményesen használható
14. légfrissitésre
15. otthon, takarításnál jó fertőtlenítőszer lehet
16. vírusos májgyulladásnál is bevált
17. tuberkolózisban is hatásosnak bizonyult
18. Alkoholról, dohányzásról való leszoktatásnál
19. krémekben, balzsamokban fájdalomcsillapító, izületi gyulladásoknál regeneráló hatású

Ne felejtsétek el beszerezni ezt az univerzális fűszernövényt, vagy az illóolaját.... most én magam is kedvet kaptam hozzá, megyek és készítek egy szegfűszeges-fahéjas gyümölcslevest!

Rácz Éva
természetgyógyász

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rosacea, arcpír? Itt a megoldás

Reumás fájdalmak kezelése természetes módon

9+1 Ok, hogy miért indítsuk a reggelt mézes-citromos meleg vízzel